Video: Selv årtier med dybe kriser har givet positive afkast

Grafik: PFA

Alle årtier siden 1930 er endt med et positivt afkast, hvis man har sparet op i en blandet portefølje af aktier og obligationer. Det viser en ny kortlægning fra PFA’s chefstrateg Tine Choi Danielsen.

Wall Street-krakket i 1929, oliekrisen i 1973 og dotcom-boblen i 2001 sendte chokbølger igennem finansmarkederne og udløste globale økonomiske nedture. 

Men trods flere dybe recessioner har alle årtier siden 1930 leveret et positivt totalafkast, hvis man har sparet op i en blandet portefølje med lige dele aktier og obligationer.

”Nogle årtier har selvfølgelig klaret sig bedre end andre. 1980’erne og 1990’erne var gyldne årtier med høje afkast. 1970’erne - til gengæld - var præget af krig, oliekrise og høj inflation. Ligesom vi ser lige nu. Men alligevel gav årtiet et samlet afkast på 91 procent," siger Tine Choi Danielsen i videoen nedenfor.

Kortlægningen tager udgangspunkt i det toneangivende amerikanske aktieindeks S&P 500 og amerikanske statsobligationer og viser, at alle årtier siden 1930 have givet et totalafkast på mellem 40 procent og 298 procent.

Positivt afkast i 2023

2022 har været præget af høj inflation og stigende renter, der har trukket finansmarkederne ned, men her på tærsklen til det nye år, forventer Tine Choi Danielsen, at 2023 vil levere et positivt afkast til pensionsopsparere.

”I PFA forventer vi en recession i 2023. For at få bugt med inflationen må vi leve med lidt højere renter og stigende arbejdsløshed i en periode.  Men vi tror faktisk på, at året lander med et lille, men positivt afkast. Og hvis vi bruger historien som rettesnor, skal 2020’erne som årti nok også levere et positivt afkast. Hold derfor fast i dine investeringer og fortsæt med at spare op til en tryg alderdom. Det vil betale sig på den lange bane,” siger hun i videoen.

For yderligere oplysninger
Seniorpresserådgiver Rasmus Bjørn, 41729077 eller rbj@pfa.dk