11 europæiske superaktier har givet PFA-kunder 30 procent i afkast

Medierne er fulde af historier om de amerikanske tech-selskabers voldsomme kursstigninger. Men 11 europæiske selskaber har klaret sig lige så godt som techgiganterne i Magnificent 7 og har leveret et afkast til PFA’s kunder på over 30 procent det seneste år – se listen over selskaberne her.

De fleste har efterhånden hørt forkortelsen Magnificient 7 om de syv amerikanske tech-selskaber - Apple, Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft, Nvidia og Tesla, som i 2023 stod for over halvdelen af afkastet i det amerikanske S&P500-aktieindeks. 

Mindre kendt er den europæiske pendant, Granolas, som for mange vil lede tankerne hurtig hen på morgenmad og mysli, men er en forkortelse for de 11 selskaber, som dominerer de europæiske aktiemarkeder, og afkastmæssigt har givet amerikanerne kamp til stregen. 

Udtrykket Granolas er sammensat af forbogstaverne fra selskaberne GSK, Roche, ASML, Nestle, Novartis, Novo Nordisk, L'Oreal, LVMH, AstraZeneca, SAP og Sanofi. Det er selskaber, som producerer alt fra fødevarer og luksusprodukter til medicin og IT-løsninger. 

Men fælles for dem er, at de over de seneste år har været rigtigt gode investeringer.

”Granolas har over de seneste 3 år skabt et afkast på knap 50 pct., som stort set er identisk med afkastet fra The Magnificient 7. Samtidig har afkastet været meget stabilt over perioden, mens de amerikanske tech-selskaber har givet meget store udsving undervejs. Det skyldes for det første, at virksomhederne i Granolas til forskel Magnificient 7 breder sig over forskellige forretningsområder. For det andet så er medicinalvirksomheder, som fylder godt op i Granolas, meget robuste over for konjunktursvingninger, hvorimod teknologivirksomheder er mere følsomme,” siger Tine Choi Danielsen.

For PFA’s chefstrateg handler det dog ikke om at vælge den ene gruppe af selskaber frem for den anden. Snarere ser hun en fordel i at kombinere dem, da det giver god risikospredning, og man får gavn af de stærke og forskelligartede trends, som driver selskabernes indtjening.   

”Virksomhederne i både Magnificient 7 og Granolas er understøttet af nogle stærke trends, eksempelvis udbredelsen af AI, digitalisering og øget behov for forebyggelse og behandling af livsstils- og alderssygedomme, som i stigende grad præger den vestlige verden,” siger Tine Choi Danielsen.

Pensionskunder får aktiegevinst på over 30 procent

PFA, som er Danmarks største pensionsselskab, har aktuelt en overvægt i Granolas, og chefstrateg Tine Choi Danielsen ser med stor tilfredshed på afkastet.

”Det seneste 12 måneder har PFA’s kunder fået en afkastgevinst fra Granolas på 30,42 procent, svarede til ca. 3,7 mia. kr. – det er virkelig stærkt og bidrager til en tryg alderdom for vores kunder. I PFA tror vi på, at den positive og stabile udvikling for the Granolas vil fortsætte i 2024, og derfor ligger vi pt med en overvægt i Granolas på 3,6 procent. Vi er også godt investeret i den amerikanske tech-sektor, der bliver en stadig mere integreret del økonomien i mange sektorer,” siger Tine Choi Danielsen.  

Novo Nordisk er kongen af Granolas

Blandt de 11 selskaber i Granolas finder man et enkelt fra Danmark: Medicinalgiganten Novo Nordisk som i løbet af 2023 er stormet frem på det danske aktiemarked.

”Novo Nordisk er kongen af kursstigninger i Granolas og har bidraget med over halvdelen til afkastet for Granolas over det seneste år. Efterspørgslen på Novo Nordisk produkter har trodset alle forventninger, og selskabet er nu det mest værdifulde i hele Europa, ” siger Tine Choi Danielsen.

GRANOLAS

GSK – medicinalvirksomhed fra England

Roche – Biotekvirksomhed fra Schweiz

ASML – producent af mikrochips fra Holland

Nestle – fødevarekoncern fra Schweiz

Novartis – medicinalvirksomhed fra Schweiz

Novo Nordisk – medicinalvirksomhed fra Danmark

L'Oreal – kosmetiskproducent fra Frankrig

LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) – producent af luksusvarer fra Frankrig 

AstraZeneca – medicinalvirksomhed fra England

SAP – IT-virksomhed fra Tyskland 

Sanofi – medicinalvirksomhed fra Frankrig