PFA på vej mod det bedste halvårsafkast fra danske aktier i 14 år

Tine Choi Danielsen er chefstrateg i PFA. Foto: PFA

Pensionskunder i PFA har opnået et afkast på hele 27 procent fra danske aktier her kort inden afslutningen på første halvår 2024. Det er selskabets højeste halvårsafkast fra danske aktier i 14 år, og det rød-hvide afkast ligger trods et rekordår i USA også markant over halvårsafkastet fra det amerikanske S&P500-indeks.

PFA er investeret i hele verden, men har som udgangspunkt valgt at have en ekstra stærk position herhjemme, hvor man kan følge virksomhederne tæt. Det har været særdeles fordelagtigt i første halvår af 2024, hvor PFA’s danske aktier har givet et afkast på 27 procent. 

”I PFA har vi en solid aktieovervægt i Danmark relativt til lande- og markedsstørrelse. Det har vores kunder nydt godt af i årets første seks måneder, hvor vores danske aktier er steget markant, så de nu ligger med afkast lige over 27 procent år til dato. Det er væsentligt mere end både det europæiske STOXX Europe 600 Index og det amerikanske S&P500 indeks, som er steget med henholdsvis 8,3 og 14,7 procent,” siger chefstrateg Tine Choi Danielsen.  

Omsætter man afkastet til kroner og øre, så svarer det til, at danske virksomheder i første halvår 2024 har bidraget med lige knap 3,4 milliarder til kundernes pensionsdepoter.

Danske virksomheder i god form

Det danske eliteindeks C25, som dækker over de 25 mest handlede aktier i Danmark, er steget med 9,99 procent siden årsskiftet. Fremgangen dækker dog over store forskelle i aktieudviklingen, fx har medicinalgiganten Novo Nordisks aktier været på himmelkurs og er steget med 48,2 procent siden årsskiftet. Ud over sundhedssektoren har PFA også opnået stærke danske afkast indenfor fx it og finans.

”Vi kan se, at vi har ramt de rigtige danske aktier, når vi sammenligner vores afkast med stigningen i C25, så det meget positivt for vores kunder. Generelt er mange danske virksomheder i god form, de skaber produkter med stor efterspørgsel og bidrager til vækst og beskæftigelse i Danmark.  Og holder det flotte afkast året ud vil også skæppe godt i statskassen i form af PAL-skatten,” siger Tine Choi Danielsen. 

Om PFA
Hver femte dansker har sin pensionsopsparing i PFA, som er Danmarks største kommercielle pensionsselskab med ca. 640 mia. kr. under forvaltning.

FAKTA: Fem danske aktier som har bidraget mest til afkastet

  • Novo Nordisk er steget med 48,2 procent 
  • Danske Bank er steget med 19,5 procent 
  • Zealand Pharma er steget med 137,7 procent 
  • Netcompany er steget med 37,4 procent
  • GN Store Nord er steget med 16,8 procent