Folkepensionsalderen hæves til 70: Fem gode råd til at planlægge fremtiden

Regeringen har netop besluttet at hæve folkepensionsalderen fra 69 til 70 år for danskere, der er født mellem 1. januar 1971 og 31. december 1974. Det kan måske virke voldsomt, men ifølge PFA’s privatøkonom Camilla Schjølin Poulsen skal man passe på med at stirre sig blind på tallene, for der er meget, man selv kan gøre for at få den rigtige overgang til pension.
1. Husk, at din pensionsalder ikke behøver at være bestemt af folkepensionsalderen
Jo større opsparing, des bedre mulighed har du for at vælge, hvordan og hvornår du går på pension. Du kan få et fingerpeg om styrken på din opsparing med Pensionstallet på mitpfa.dk. Tallet viser, hvor stor del af din nuværende løn du kan forvente at have til rådighed indtil 22 år efter din folkepensionsalder. Hvis du skønner, at der er behov for at øge din opsparing, er det nemt og fleksibelt at indbetale lidt mere i en periode, hvilket udløser to store fordele: større økonomisk frihed senere hen samt skattefordele her og nu. Under alle omstændigheder er tiden din bedste ven, når det kommer til din pensionsopsparing, og selv små beløb kan vokse sig store, hvis de står længe nok.
2. Dit arbejdsliv behøver ikke at slutte fra den ene dag til den anden
Det traditionelle lineære livsforløb, hvor man uddanner sig, arbejder og går på pension, er ved at blive erstattet af en mere dynamisk tilgang med knap så vandtætte skodder mellem livsfaserne. Flere efteruddanner sig senere i livet, og mange ønsker at kombinere pension med deltidsarbejde. Det betyder fx, at rekordmange, ca. 80.000 danskere, er i beskæftigelse efter den nuværende folkepensionsalder, og at den gennemsnitlige tilbagetrækningsalder for en PFA-kunde i dag er 67,5 år. Samtidig viser en nylig befolkningsundersøgelse foretaget af Wilke sammen med PFA, at hele 58% af de adspurgte kan forestille sig at arbejde efter folkepensionsalderen. Det tyder på et mentalt skifte, og at pensionsalderen er blevet mere flydende.
Vær derfor opmærksom på, at dit arbejdsliv ikke behøver at slutte fra den ene dag til den anden, og at mange arbejdspladser i dag tilbyder fleksible rammer om senkarrieren. Den tendens vil sandsynligvis blive styrket i fremtiden, da vi ellers risikerer at mangle hænder i den arbejdsdygtige alder.
3. Spar klogt op, så du ikke lægger alle penge i pensionskassen eller i mursten
Man skal aldrig lægge alle sine æg i en kurv, og det gælder også, når du sparer op til pension. Her gør du klogt i at spare op i flere kasser, fx pension, fri opsparing og friværdi i din bolig eller dit sommerhus. Udfordringen med pensionskassen er, at man skal have en vis alder, før man får lov til at bruge af den. Samtidig kan pengene ikke udbetales helt så fleksibelt som ens frie opsparing.
4. Styrk din opsparing med et år ekstra på arbejdsmarkedet
Et år fra eller til på arbejdsmarkedet betyder mere for økonomien i pensionstilværelsen, end mange måske tror. Den helt store økonomiske gevinst er den ekstra årslønning. Derudover kommer to ekstra faktorer: Man får et års ekstra opsparing, og man får evt. lidt kortere tid på pension, hvormed den årlige udbetaling øges. Du kan her se et regneeksempel med en 30-årig, som har 100.000 kr. stående på sin pensionsopsparing, og indbetaler derefter 15% af sin løn. For denne vil forskellen ved hhv. 69 år og 70 år se således ud:
Forudsætninger: Afkast jf. Samfundsforudsætningerne 2025. Aktieandel på 60% undervejs. Opsparingen sættes til 5.000 kr. månedligt efter AMB og forsikringsdækninger er fratrukket. Løn som 30-årig på 500.000 kr. som herefter øges med inflation.
5. Få hjælp til at komme i gang med planlægningen
Mit bedste råd er, at man allerede i 50’erne henvender sig til sit pensionsselskab og får et overblik over, hvordan ens økonomiske muligheder ser ud. Her kan man drøfte sit drømmescenarie for overgangen til pension og derefter få hjælp med beregning for, hvordan drømmen kan blive mulig. Vores erfaring er, at det giver en fantastisk ro at stå med en klar plan og være tryg ved fremtiden. Ofte viser det sig faktisk, at vores kunder i sidste ende vælger at fortsætte arbejdslivet udover den planlagte dato, men nu fordi de har lyst, og ikke fordi de er nødt til det, hvilket er en verden til forskel.