Den økonomiske utryghed har bidt sig fast

Trods faldende inflation, høj beskæftigelse og optur på finansmarkederne er stadig flere danskere økonomisk utrygge. Det viser en ny undersøgelse, som Wilke har lavet for PFA. Læs mere om undersøgelsen, og hvorfor PFA’s privatøkonom, Camilla Schjølin Poulsen mener, at vi går lysere tider i møde.

Selvom inflationen i dag er faldet til ca. 2,5 procent, og den forventede recession ifølge flere økonomiske eksperter ser ud til at blive mildere end frygtet, er danskerne generelt blevet mere økonomisk utrygge. Det viser en undersøgelse, som analysehuset Wilke har foretaget på vegne af PFA.

”Umiddelbart skulle man måske tro, at den økonomiske tryghed vil være steget i takt med, at inflationen er faldet, og at vi ser ud til at undgå den stejle økonomiske opbremsning, som ellers var frygtet. Men det er ikke sket. Tværtimod svarer over hver tredje dansker, at de er mere utrygge end samme periode sidste år. Største stigning ser vi blandt kvinder mellem 25-49 år, hvor op mod 40 procent siger, at de er mere økonomisk utrygge end sidste år”, siger PFA’s privatøkonom,” Camilla Schjølin Poulsen.

Hun forklarer blandt andet utrygheden med chokket over inflationen, der er kommet mere eller mindre uventet og desuden er en størrelse, som mange danskere hidtil kun har kendt fra historiebøgerne.    

”Det er 40 år siden, vi sidst havde en inflation på over 10 procent, så for mange danskere har det været første gang, at de oplever inflationen på egen krop og i en alder, hvor de er blevet økonomisk selvstændige. Samtidig faldt reallønnen med ca. 5 pct. i 2022, hvilket var et historisk stort fald. Og for mange familier var udviklingen så voldsom, at de kom til at stå i en helt anden privatøkonomisk virkelighed end før og måtte tage svære fravalg for at få pengene til at strække," siger Camilla Schjølin Poulsen.

Danskernes købekraft er på vej tilbage
Hun har derfor stor forståelse for det chok, som mange har følt. Omvendt er det også vigtigt for hende at pege på, at der er lys for enden af tunnelen, og at mange husstande formentligt går bedre tider i møde.

”Energipriserne er allerede faldet markant, finansmarkederne har rettet sig og givet solide positive afkast, og den lavere inflation vil forhåbentlig få renterne til at falde igen i løbet af de kommende år. Overenskomstforhandlingerne i år gav også yderst fornuftige lønstigninger for 2023 og 2024, hvilket betyder, at vi kan forvente, at vi i løbet af 2025 får indhentet vores tab i købekraft tilbage fra 2022.”

Endelig nævner hun også, at beskæftigelsen stadig er historisk stærk, og at det giver en anden sikkerhed end i tidligere perioder, hvor lavvækst og inflation var kombineret med høj og stigende arbejdsløshed.

Tre gode nyheder for privatøkonomien

  • Inflationen er faldet fra 10.1 procent i oktober 2022 til 2,5 procent i juni 2023, og faldet vil i samspil med aftalte lønstigninger snart have genetableret danskernes købekraft.
     
  • Finansmarkederne har givet positive afkast på opsparingskontoen i første halvår af 2023, hvor en typisk pensionskunde i PFA kan glæde sig over afkast på 7,6 pct.
     
  • Rentestigningerne gør det mere attraktivt at spare op og har skabt en sundere samfundsøkonomi med bedre balance mellem prisdannelse, vækst og forbrug.