Arbejdslivet

Du får lønforhøjelse eller bonus

En lønstigning eller bonus varmer godt i budgettet og går ofte hånd i hånd med et følgeligt stigende forbrug. Men hvis dine økonomiske forventninger til pensionistlivet skal følge med, så skal du øge dine indbetalinger til pensionsopsparingen i takt med dine lønstigninger.

Vigtig for dig, der får lønforhøjelse eller bonus

✔ Indbetaling til pension

✔ Forsikringer

✔ Begunstigelse
  

 


Hvordan hænger lønstigning og bonus sammen med pension?

Det kommer som regel som en overraskelse, at lønstigninger i arbejdslivet har stor betydning for pensionsindkomsten, når indbetalingen til pension også stiger. Men det er altså ikke nok, for når man hæver levestandardarden og forventningerne til livet til det nye lønniveau, så skal man sætte mere ind på pensionsopsparingen for at ophæve perioden med den lavere løn.

 


Hvad betyder en lønstigning eller bonus for din pension?

Hvis man fx har en almindelig pensionsordning på 15 % gennem arbejdslivet fra 30 år til 68 år, så kan man med en løn på 400.000 kr. om året og uden lønstigninger i løbet af arbejdslivet se frem til en fornuftig pensionsudbetaling i pensionstiden på omkring 80 %. Men får man reallønstigninger på fx 1 % årligt i arbejdslivet, så falder den forventede udbetaling som pensionist til omkring 60 % af lønnen.


Hvornår skal du være mest opmærksom på at spare op?

Det er nemt at øge forbruget, fordi man så kan bygge om i huset, få en større bil eller en ekstra ferie. Det er derimod svært at sætte forbruget ned. Derfor gælder det om at lade være med at sætte forbruget for kraftigt op, og i stedet fordele lønstigninger på forbrug og opsparing. Vi anbefaler at starte med at spare op tidligt i livet, så det bliver en god vane at spare op. Vi anbefaler samtidig at øge opsparingsniveauet i takt med alderen og når lønnen stiger eller udgifter falder bort.

 

Foretag dine ændringer på Mit PFA

Du kan på Mit PFA selv gå ind og tilpasse din ordning, så den passer til din situation.

Har du spørgsmål, er du velkommen til at ringe til vores rådgivningscenter på 70 12 50 00.