Rekordmange indbetaler ekstra til pensionsopsparingen i denne tid

Andelen af kunder, der indbetaler ekstra til pensionsopsparingen i PFA, er rekordhøjt, og danskerne sparer generelt mere op end nogensinde. Det sker på en dyster baggrund, da det er på bekostning af forbruget - men den rekordstore opsparing har også sine fordele for den enkelte, lyder det fra PFA.

Danskerne har i mange år været ivrige opsparere, og den udvikling har corona-krisen i den grad accelereret.

Aldrig før har danskerne sparet så meget op som nu, og nu viser nye tal fra PFA, at rekordmange også indbetaler ekstra til pensionen i denne tid.

Således var andelen af kunder, der havde ekstra indbetalinger til PFA, på 18,1 pct. i 3. kvartal i år. Det er det højeste niveau nogensinde. Til sammenligning var andelen på 17,1 pct. i 1. kvartal i år.

”Vi har under corona-halvåret set en stor stigning i antallet af kunder, som laver en ekstra løbende indbetaling til pension. Det har været en trend i snart mange år, at danskerne generelt sparer lidt mere op end tidligere. Det gælder på alle områder både pension, flere boliglån med afdrag, og det gælder kontantindestående i banker,” siger Carsten Holdum, forbrugerøkonom i PFA, og peger på, at tal fra Danmarks Statistik for nylig viste, at danskernes opsparing i denne tid sætter rekord som følge af et historisk fald i forbruget.

”At vi nu sparer mere op end nogensinde – ikke bare til pension, men generelt – sker selvfølgelig på en dyster baggrund, da det er på bekostning af forbruget. Men den rekordstore opsparing har også sine fordele for den enkelte. På den korte bane betyder en solid opsparing f.eks. i banken, at mange har noget at stå imod med, hvis de f.eks. mister jobbet eller på anden vis møder økonomiske udfordringer i denne turbulente tid. Og at Danmark samtidig har verdens højeste pensionsopsparing per indbygger, hvor stadig flere nu altså indbetaler ekstra, betyder på den længere bane, at en stor andel af befolkningen kan se frem til at få en fornuftig indkomst i pensionstiden, og at samfundsøkonomien er robust og holdbar på sigt, hvor andelen af ældre vil stige kraftigt,” siger Carsten Holdum.

”Det bliver nu interessant at se, hvor stor en andel af de feriepenge, som frigives i den kommende tid, som i sidste ende vil gå til ekstra pension. Der frigives et tocifret milliardbeløb i håbet om, at vi øger vores forbrug og dermed holder hånden under beskæftigelsen på den korte bane. Men erfaringsmæssigt vil en andel gå til forbrug og en andel gå til opsparing,” siger Carsten Holdum.

Han tilføjer, at de, som ønsker at spare op, enten kan lade pengene stå i Lønmodtagernes Feriemidler eller hæve beløbet og selv indsætte på egen opsparing, ligesom at nogen kan have behov for at afdrage gæld.