PFA's initiativer og dialoger med selskaber

Som aktiv ejer monitorerer vi løbende selskaberne i vores portefølje og er i kontakt med de selskaber, som vi investerer i. Vi arbejder gennem ejerskabsdialoger og initiativer for at påvirke selskaberne til at nedbringe risici og fremme en ansvarlig værdiskabelse, hvor der tages hensyn til klima- og miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige forhold (også kaldet ESG-faktorer), da dette er med til at sikre det højest mulige langsigtede investeringsafkast til vores kunders pensionsopsparing.

Processen for dialog med selskaber

PFA ønsker at påvirke selskabets adfærd gennem dialog drevet af os selv eller i samarbejde med andre. PFA revurderer løbende, om der er tilstrækkeligt grundlag for at fortsætte dialogen på baggrund af en evaluering af, hvorvidt bæredygtighedsrisici forbundet med investering i et konkret selskab håndteres fyldestgørende og i et acceptabelt tempo. Dialogprocessen afsluttes som udgangspunkt ved, at selskabet underrettes om den konklusion, som dialogen har resulteret i. Såfremt den ønskede effekt af ejerskabsdialogen ikke opnås, kan det føre til frasalg og/eller eksklusion af det givne selskab.
       

Oversigt over PFA’s dialoger og initiativer

 
Data om antal dialoger fordelt på selskaber i 2024:
 
Antal proaktive ejerskabsdialoger (86)
18 direkte drevet af PFA
6 via investorsamarbejde
62 via ekstern rådgiver (Sustainalytics)
 
Antal reaktive ejerskabsdialoger (47)
10 direkte drevet af PFA
1 via investorsamarbejde 
36 via ekstern rådgiver (Sustainalytics)
Igangværende dialoger

Dialoger med verdens største drivhusgasudledere

TotalEnergies i olie- og gassektoren

PFA driver dybdegående klimadialog med TotalEnergies i olie- og gassektoren. I 2021 frasolgte PFA alle virksomhedsobligationer udstedt af olie-gasselskaber, ligesom vi solgte alle aktier i olie-gasselskaber undtagen Shell og TotalEnergies. Vi fastholdt ejerskab af de to selskaber, fordi vi vurderede, at de havde troværdige transitionsplaner. I 2024 frasolgte vi Shell. I dag er PFA alene investeret i olie- og gasproducenter gennem vores aktieinvestering i TotalEnergies. Dét at vi samler vores ressourcer, øger mulighederne for at øve indflydelse som investor. 

PFA’s aktive ejerskab i selskaber bygger på erkendelsen af, at vi ikke eliminerer verdens energibehov ved at boykotte energiproducenterne. Fokus for PFA er derfor at få selskabet til at investere endnu mere i grøn energi og energieffektivisering, så vi får accelereret overgangen til en lavemissionsøkonomi. For vi mener ikke, at selskabets klimafokus pt. er tilstrækkeligt. Løsning i form af eksklusion og frasalg tror vi dog ikke på, da det blot vil give færre grønne stemmer ved forhandlingsbordet. Så selvom frasalg nok vil gøre PFA’s portefølje grønnere, vil det ikke gavne den grønne omstilling, at andre ikke-kritiske investorer tager over.

TotalEnergies er ifølge uafhængige eksperter blandt de selskaber i sektoren, der er bedst positioneret i forhold den grønne omstilling. PFA har sammen andre ligesindede investorer medvirket til, at selskabet i dag har planer om at blive en af verdens fem største producenter af vedvarende energi. Det skal ses i lyset af, at selskabet i 2015, hvor Paris-aftalen blev indgået, var et klassisk sort selskab med 99 pct. af deres omsætning indenfor olie- og gas.

I dialogen med TotalEnergies’ har PFA bl.a. lagt vægt på at få selskabet til at konkretisere deres forventninger til investeringer i vedvarende energi, så de kan nå deres målsætning om en vedvarende energi-kapacitet på 100GW inden 2030. Til sammenligning sigter Ørsted efter 35-38 GW inden 2030. Ligeledes har vi på generalforsamlingen i 2022 rejst spørgsmål om validering af selskabets CO2-reduktionsmål. På begge disse områder har vi set en effekt. TotalEnergies har nu oplyst, at de frem mod 2030 vil allokere ca. 33 pct. af nye investeringer i vedvarende energi og biobrændsler (mod 15 pct. i 2020), og selskabet har kurs mod at blive top-5 på verdensplan i forhold til produktion af vedvarende energi. 

Da vi ikke afskaffer behovet for olie- og gas indenfor i en overskuelig fremtid, er det vigtigt, at udvinding af fossile brændstoffer sker med mindst mulig skade for klimaet og miljøet. Nye investeringer i olie og gas bør derfor gå til energieffektivisering og nedbringelse af aftryk ved eksisterende projekter, imens investeringer i nye olie- og gasfelter skal udfases på linje med IEA’s scenarier for energitransitionen. Tydeligheden i den kobling er noget, PFA presser på for, og TotalEnergies har fremlagt mål for reduktion af selskabets CO2-intensitet (Scope 1, 2 og 3), som ifølge selskabet selv er i tråd med ”Announced Pledges”-scenariet fra det Internationale Energiagentur (IEA) om en maksimal temperaturstigning på 1,7 grader frem mod 2100. TotalEnergies har ligeledes sat en målsætning om, at man højest må udlede 13 kg CO2 pr. tønde (scope 1 og 2, både olie og gas) i 2028. Til sammenligning vurderer IEA, at olie- og gassektoren i gennemsnit udleder 60kg CO2 pr. tønde olie og 43kg CO2 pr. tønde gas (scope 1 og 2). PFA er ikke nødvendigvis tilfredse med de nævnte mål og ambitioner, men de giver et udgangspunkt for fortsat pres igennem dialog og repræsenterer også et fremskridt i forhold til tidligere ambitioner.

I 2024 har PFA fået tildelt rollen som ‘co-lead investor’ i investorinitiativet Climate Action 100+ (CA100+). PFA er dermed én af pt. fire investorer, som fører initiativets dialog med TotalEnergies. CA100+ har til formål at samle en række af de største internationale investorer om at sikre, at verdens største udledere af drivhusgasser tager del i den grønne omstilling i overensstemmelse med Parisaftalen.
PFA har i 2024 søgt at fremme TotalEnergies’ grønne omstilling, bl.a. gennem fysisk deltagelse i selskabets bæredygtighedsdag og møder med koncerndirektionsmedlemmer. PFA ønsker generelt, at selskabet opnår tredjepartsverificeringer eller videnskabeligt funderet kan vise, at deres indsatser og mål er i overensstemmelse med Parisaftalen. Fokus er på øget tydelighed og fremgang, bl.a. i relation til CA100+ benchmark-indikatorer samt inden for reduktion af metangas, som det Internationale Energiagentur (IEA) har fremhævet som et af de væsentligste indsatsområder for sektoren.

Som et led i at påvirke selskabet valgte PFA at stemme nej til TotalEnergies’ egen klimaplan på den seneste generalforsamling i maj 2024. PFA deltog fysisk på generalforsamlingen i Paris, hvor vi anerkendte selskabet for deres arbejde inden for reduktion af metangas-udledninger, men samtidig opfordrede dem til at intensivere dette arbejde. PFA prioriterede dette emne, fordi IEA tydeligt har tilkendegivet, at reduktion af metangasudledning er den nemmeste og mest effektive måde, som olieselskaber her og nu kan bidrage til løsning af klimakrisen på. PFA anbefalede også selskabet at tydeliggøre CO2e-intensiteten af deres energiproduktion for sammenlignelighed med IEA’s best-practice-niveauer.

Minesektoren

Mineaktiviteter er på én gang afgørende for den grønne transition, eksempelvis gennem udvinding af kobolt, som er en central komponent i batterier til el-biler, men samtidig forbundet med høj udledning af drivhusgasser og påvirkning og afhængighed af naturens ressourcer. 

PFA har igennem flere år drevet dialog med BHP, som er verdens største mineselskab, og Freeport McMoRan, der er ledende indenfor udvinding af kobber, som er et centralt mineral for den grønne omstilling. I dialogen med BHP og Freeport McMoRan fokuserer PFA på nedbringelse af selskabernes drivhusgasudledninger samt bedre håndtering af risici for negativ påvirkning af biodiversitet og økosystemer. 

Organisationen Australasian Centre for Corporate Responsibility (ACCR) har i samarbejde med PFA fremsat et aktionærforslag målrettet verdens næststørste mineselskab, Rio Tintos, generalforsamling i 2024 om, at selskabet skulle forpligtes til at gøre sine CO2e-udledninger fra stålproduktion (scope 3) helt CO2e-neutrale i 2050. Det medførte en konkret fremrykning på ti år af selskabets ambition. Vi har også ønsket, at Rio Tinto forpligtede sig til at offentliggøre, hvor meget de vil investere i mindre CO2e-intensiv stålproduktion samt CO2e-reduktion fra selskabets værdikæder. Rio Tinto valgte allerede inden generalforsamlingen at efterkomme aktionærforslaget. 

I andet halvår 2024 fulgte PFA indsatsen op over for BHP, som efter aktionærforslag fra PFA, ACCR og det australske pensionsselskab Vision Super kom med væsentlige forbedringer i selskabets opdaterede omstillingsplan i forlængelse af Rio Tintos forpligtelser på området tidligere på året. Herunder har BHP nu offentliggjort sine planlagte CapEx-investeringer i dekarbonisering af værdikæden bag jernmalm- og stålproduktion de næste fem år. Dette er vigtigt, fordi størstedelen af BHP’s samlede udledninger kommer fra udvinding af jernmalm til stålproduktion.
PFA er ligeledes medunderskriver på investorbreve vedrørende reduktion af metangasudledninger til BHP samt Anglo American i 2024. 

PFA har også i 2024 været i dialog med det danske selskab FLSmidth om mineselskabers udfordringer med CO2-reduktion ved udvinding af mineraler til den grønne omstilling samt løsningsmuligheder hertil.

Climate Action 100+

PFA støtter Climate Action 100+ (CA 100+) virksomhedsdialoger med initiativets 167 fokusselskaber med henblik på at accelerere den grønne omstilling af verdens mest højtudledende sektorer. PFA er ’co-lead investor’ i CA 100+-dialogen med TotalEnergies. Vi er hertil ’collaborating investor’ i CA 100+-dialogen med BHP, General Electric og Iberdrola.

 

De dybdegående klimadialoger skal ses som et led i PFA’s rejse mod netto-nuludledning af drivhusgasser fra de samlede investeringer i 2050, bl.a. qua vores medlemskab af Net Zero Asset Owner Alliance. Formålet er at påvirke de selskaber, som står for den største andel af PFA’s samlede CO2-udledning, til at forbedre deres forretningsmodeller og adfærd og dermed reducere PFA’s eksponering til bæredygtighedsrisici samt bidrage til den grønne omstilling af realøkonomien. 

Du kan læse mere om PFA’s position i forhold til overgangen fra fossil til klimavenlig energi her

Dialog om tilslutning til Science-based Targets initiative (SBTi)

I forlængelse af PFA’s egen tilslutning til Science-based Targets initiative (SBTi) i februar 2024, har PFA har været i dialog og sendt investorbreve til prioriterede selskaber, hvor vi har opfordret selskaberne til at sætte målsætninger for CO2-reduktion i tråd med SBTi-rammeværket herfor. Det er en indsats, vi fortsætter med i 2025.

Dialog med de selskaber i verden, der er forbundet med størst påvirkning og afhængighed af naturen i Nature Action 100

PFA har valgt at tilslutte sig Nature Action 100 i september 2023. Nature Action 100 er et investordrevet initiativ, hvis formål er at samle globale investorer om at indgå i dialog med de selskaber i verden, som er mest afhængige af og forbundet med størst påvirkning af naturen. På linje med Climate Action 100+, det tilsvarende investorinitiativ på klimaområdet, stilles der fælles forventninger til 100 fokusselskaber om integration af natur-relaterede risici og muligheder. Deres fremdrift eller mangel på samme - evalueres på baggrund af et selskabsspecifikt benchmark med en række indikatorer, som vi som investorer kan holde selskaberne op på. PFA er medunderskriver af investorbrevene til alle fokusselskaber i initiativet og er herudover udvalgt til at bidrage til dybdegående dialoger med Nestlé, AstraZeneca og McDonald’s. Dialogerne blev påbegyndt i 2024 og har ud over kvittering for selskabernes ambition om positivt bidrag til naturen fokuseret på selskabernes indsats inden for evaluering af naturrelaterede påvirkninger, afhængigheder, risici og muligheder, som for nuværende er den største udfordring for alle selskaber i Nature Action 100-initiativet.

Dialog om biodiversitet med selskaber i landbrugsværdikæden

PFA har lige inden udgangen af 2022 tilsluttet sig det tematiske engagement-program Biodiversity & Natural Capital, der indebærer ejerskabsdialog med over 50 selskaber på tværs af landbrugsværdikæden i samarbejde med PFA’s eksterne rådgiver og ligesindede investorer. Ligesom klimakrisen er biodiversitetskrisen forbundet med væsentlige risici, der kan påvirke værdien af de selskaber, PFA investerer i, negativt. Herunder er landbrugssektoren blandt de sektorer i verden, som både er mest afhængige af og i største grad påvirker naturens ressourcer. PFA vil bruge programmet til intern kompetenceopbygning og følge dialogen med fire af programmets selskaber særlig tæt. Programmet indebærer dialog med de prioriterede selskaber med henblik på at fremme integrationen af naturrelaterede risici. I 2024 har der særligt været fokus på naturrelateret rapportering i tråd med øget regulering på området (herunder CSRD-direktivet) samt TNFD-anbefalingerne.

Dialog om hensyntagen til biodiversitet i forbindelse med vedvarende energi-projekter

Indenfor det unoterede investeringsområde har PFA igangsat drøftelser med forvaltere af vores infrastrukturinvesteringer om integration af biodiversitetshensyn i forbindelse med opsætning og drift af vindmølle- og solcelleparker. I 2023 var PFA i dialog herom med European Energy og Copenhagen Infrastructure Partners, og i 2024 igangsatte PFA drøftelser med Ørsted som infrastrukturforvalter. Vedvarende energi er afgørende for den grønne omstilling, men skal etableres med hensyn til naturen. 

Due diligence for unoterede investeringer

PFA har i 2024 haft dialoger med en række forvaltere i due diligence-fasen for nye unoterede investeringer - herunder Verdensmålsfond II, der er et offentlig-private partnerskab mellem Investeringsfonden for udviklingslande, IFU, og private investorer - hvor vi har afdækket bæredygtighedsrelaterede risici og muligheder forbundet med investeringerne.

Dialog om forbedret ESG-data for unoterede investeringer

PFA har i 2024 fortsat haft fokus på at forbedre tilgængelighed og kvalitet af ESG-data for unoterede investeringer i samarbejde med vores dataleverandører, så vi også her får et solidt fundament for at arbejde med CO2-reduktionsmål og prioritere indsatsområder for klima og bæredygtighed, samt rapportere herom i henhold til de nye EU-rammer for arbejdet med bæredygtighed og ESG. ESG-datagrundlaget er steget siden 2023, men PFA har i 2024 fortsat søgt at indsamle og forbedre datagrundlaget ved at kontakte langt størstedelen af unoterede investeringer, direkte såvel som fondsinvesteringer. Derudover har PFA haft dialog med udvalgte forvaltere med samme formål.

Dialog med ejendomsadministratorer og entreprenører om energioptimering og CO2-reduktion

I 2024 har PFA som bygherre og ejendomsinvestor fortsat sit fokus på energioptimerende og CO2-reducerende tiltag fra tidligere perioder ved at gå i dialog med entreprenører samt ejendomsadministratorer og forvaltere. Der er bl.a. installeret automatiseret energi- og ressourcestyring på ejendomme samt yderligere elladestandere og solceller. Processen fra 2023 om transformation fra naturgas til fjernvarme/varmepumper er fortsat i 2024. Størstedelen af ejendommene i produktet har nu fjernvarme/varmepumper. I 2024 har der, såvel som i 2023, ligeledes været fokus på affaldsforebyggelse og cirkulær økonomi ved renovering og ombygning.

Dialog om global plastikforurening

PFA har været i dialog med Nestlé, Unilever og Colgate-Palmolive om deres påvirkning og håndtering af global plastikforurening i værdikæden – et område der illustrerer sammenhængen mellem manglen på cirkularitet og tabet af biodiversitet og økosystemer. Alle tre selskaber arbejder aktivt med at mindske brugen af virgin-plastik og med at sikre, at indpakningen af de varer, de sælger, kan genanvendes, bl.a. ved at sætte mål i tråd med Ellen MacArthur Foundations rammeværk herfor. Samtidig er der fortsat behov for yderligere handling fra både selskaberne, den offentlige sektor og forbrugerne for at sikre, at plastik ikke ender i naturen, og PFA forventer at mulighederne herfor vil forbedres, når FN forhåbentlig vedtager en juridisk bindende global traktat mod plastikforurening i 2025.

Tematisk dialog om menneskerettigheder

PFA tager stærkt afstand fra brud på menneskerettigheder og søger at forbedre praksis herfor i mine-, elektronik- og kakaosektoren gennem det tematiske engagement-program Human Rights Accelerator. Det sker i samarbejde med investorerne i Nordic Engagement Cooperation, der ud over PFA udgøres af investorer fra Sverige og Finland, samt med PFA’s eksterne rådgiver og andre ligesindede investorer. Programmet indebærer dialog med godt 20 selskaber og har til formål at forbedre selskabernes due diligence-systemer relateret til menneskerettigheder på tværs af værdikæden i overensstemmelse med FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv (på engelsk ”UN Guiding Principles for Business and Human Rights”). 

Dialog med selskaber om normbrud eller mistanke herom

PFA fører i samarbejde med vores eksterne rådgiver reaktiv dialog, hvor der er konstateret brud (eller er mistanke herom) på PFA’s Politik for ansvarlige investeringer og aktivt ejerskab gennem en normbaseret screening af PFA’s børsnoterede investeringer (aktier og virksomhedsobligationer). I løbet af 2024 resulterede dette i dialoger med 36 selskaber om bl.a. selskabsledelse, miljøhåndtering samt sociale forhold. 

Dialog med mineselskaber om arbejdskultur

PFA har i 2022 været i dialog med og skrevet investorbreve med vores hovedbudskaber til prioriterede mine- og metalselskaber med afsæt i en rapport om arbejdskultur i selskabet Rio Tinto. Rapporten blev på Rio Tintos eget initiativ udarbejdet af Elizabeth Broderick & Co. som en ekstern vurdering af selskabets arbejdskultur. Rapporten påviste en række kritisable forhold som eksempelvis diskrimination, mobning og krænkelser. Efter udgivelsen af rapporten om selskabets kritisable arbejdskultur tog PFA direkte kontakt til Rio Tinto og afholdt et møde med selskabet, hvor rapporten, herunder kulturændringsforslag, blev gennemgået og drøftet. Vi tog ligeledes kontakt til vores eksterne samarbejdspartner, Sustainalytics, for at få deres vurdering af sagen. Da problemet ikke kan isoleres til Rio Tinto valgte vi herudover at række ud til andre mine- og metalselskaber, som vi har investeret i, med henblik på at forbedre monitorering og håndtering af arbejdskultur i sektoren. Samlet set kontaktede PFA ti mineselskaber, herunder sendte vi breve til fem selskaber og gik dialog med fem selskaber. 

Hvad angår Rio Tinto, anerkender vi, at selskabet har igangsat arbejdet og prioriteret området, ligesom rapporten var bestilt og offentliggjort af selskabet selv. Implementeringen af de konkrete initiativer, som blev foreslået i rapporten, blev evalueret i 2024. PFA har haft direkte kontakt med Rio Tinto, og næsten alle tiltag er implementeret planmæssigt. Selskabet anerkender samtidig, at ændringer i arbejdskultur kræver en vedholdende indsats over tid, hvorfor der stadig er rapporteret tilfælde af diskrimination, mobning og krænkelser. PFA følger op igennem dialogen og statusrapporter fra selskabet.

Dialog med Amazon om krænkelse af arbejdstagernes ret til at indgå i fagforening

Baggrunden for dialogen med Amazon er en lang række sager, hvor Amazon beskyldes for brud på grundlæggende arbejdstagerrettigheder, herunder at modarbejde medarbejdernes ret til at organisere sig i en fagforening. Problemet er særlig udtalt på dets varehuse i USA, og det er ikke foreneligt med selskabets egne principper på området, herunder selskabets eksplicitte reference til FN’s retningslinjer (UNGPs) og ILO-konventioner i deres Global Human Rights Principles.

PFA har i samarbejde med andre investorer i forskellige konstellationer været i dialog med Amazon om arbejdstagerrettigheder siden 2021. Først i regi af Nordic Engagement Cooperation, hvor vi opfordrede til, at Amazon tager en række konkrete skridt for at implementere sine forpligtelser til at overholde arbejdstagerrettigheder. Det gælder blandt andet ved Bessemer anlægget i Alabama (US), hvor der har været problemer relateret til medarbejdernes ret til at organisere sig uden indblanding fra arbejdsgiveren. I november 2021 vurderede myndigheden US National Labor Relations Board, at valget i Bessemer Alabama skulle gå om, grundet indblanding fra Amazon. Som led i denne dialog støttede PFA ved selskabets generalforsamling i maj 2021 og igen i 2022 bl.a. et aktionærforslag, som anbefalede medarbejderrepræsentation i bestyrelsen og bedre selskabsrapportering om retten til at organisere sig. Forslaget anbefalede også nej til genvalg af forpersonen for det ansvarlige bestyrelsesudvalg samt bestilling af uvildig rapport om arbejdsforhold i selskabet.

PFA valgte i maj 2023 at indgå i kollektiv dialog med Amazon sammen med en række danske finansielle institutioner. Det skete blandt andet som følge af en ny sag i januar 2023, hvor U.S. National Labor Relations Board fandt, at selskabet negativt havde influeret valg om faglig repræsentation i to omgange i april 2022. Problemerne med arbejdstagerrettigheder er særlig udtalt på selskabets varehuse i USA. Det er vigtigt at skelne mellem Amazon i USA og Europa. Det skyldes dels, at normerne er forskellige, og at Amazon har indgået overenskomstaftaler i europæiske lande, herunder Italien, Frankrig og Sverige. Derudover anbefaler de store amerikanske arbejdsmarkedspensioner – eksempelvis CalPERS og New York Commons – heller ikke at ekskludere selskaber med udfordringer på arbejdstagerrettigheder såsom Amazon. Til gengæld understreger de i lighed med nøgleaktører i den amerikanske fagbevægelse, herunder Committee on Workers Capital, AFL-CIO og SEIU, vigtigheden af at være aktive og kritiske ejere.

Dialoginitiativet bygger dermed på en fælles forståelse af, at aktivt ejerskab er et mere effektivt værktøj til at påvirke selskabet end frasalg og eksklusion. Ved eksklusion af selskabet frasiger vi os som investorer muligheden for at påvirke Amazons håndtering af arbejdstagerrettigheder, og vi vil dermed ikke kunne påvirke selskabet i den rigtige retning til gavn for selskabets medarbejdere. Dialogen er fagligt funderet omkring de normer, der skal sikre, at Amazon overholder de grundlæggende arbejdstagerrettigheder for selskabets medarbejdere. Med reference særligt til selskabets offentliggjorte politikker på området har dialogen som ambition at få Amazon til at dokumentere, hvordan retten til at organisere sig i en fagforening samt forhandle løn og arbejdsvilkår kollektivt er indarbejdet i Amazons processer. I 2024 har vi gennem mails og et møde med Amazon presset på for, at selskabet dokumenterer, hvordan retten til at organisere sig i en fagforening samt forhandle løn og arbejdsvilkår kollektivt er indarbejdet i Amazons processer.

Igangværende initiativer

Sagsanlæg mod Meta (tidl. Facebook)

PFA har i 2022 lagt sag an mod Facebook/Meta Inc. for vildledning af investorer i en række spørgsmål i løbet af perioden fra april 2021 til oktober 2021. Sagsanlægget angår en algoritmeændring, som blev foretaget for at øge brugerengagementet, men samtidig har ført uforholdsmæssigt videredistribution af misinformation og skadeligt indhold af forskellig slags. Sagsanlægget er rejst, fordi Meta ifølge PFA og medsagsøgere har tilbageholdt disse oplysninger for deres investorer, der som konsekvens har investeret i Meta på fejlagtigt grundlag og uden kendskab til denne sag, som kan ændre selskabets værdiansættelse i negativ retning. 

Støtte til CDP’s Science-based targets Campaign

PFA har i forlængelse af indsatsen med ekstern verificering af målsætninger for reduktion af drivhusgasser blandt aktieselskaberne i Klima Plus i 2022 og igen i 2023 valgt at støtte CDP’s Science-based targets Campaign. Kampagnen promoverer tilslutning til Science Based Targets initiative (SBTi) gennem investorbreve sendt til mere end 1000 selskaber verden over.   

Støtte til PRI’s Advance Initiative

PFA har i forlængelse af vores fokus på arbejdskultur i minesektoren valgt at støtte Advance-initiativet, der er drevet af det FN-støttede PRI (Principles for Responsible Investments). Initiativets første fase og dialog med 30+ selskaber begyndte i efteråret 2022 med det formål at forbedre selskabspraksisser i forhold til sikring af menneskerettigheder i mine- og metalsektoren.  

Udvalgte afsluttede dialoger:

Dialog med Shell i olie- og gassektoren

Aktiv ejerskabsdialog er en fundamental del af arbejdet med at nedbringe CO2e-udledninger fra PFA’s investeringsportefølje. Selvom PFA mener, at frasalg ikke kan stå alene som langsigtet strategi til at opnå CO2e-reduktioner i realøkonomien, udelukker PFA ikke frasalg, hvis fx mulighederne for dialog vurderes
udtømte, og/eller risici forbundet med investeringen vurderes for høje.

I 2024 har vi valgt at frasælge vores investering i olie- og gasselskabet Royal Dutch Shell (Shell). PFA har haft en konstruktiv direkte dialog med Shell, siden vi i 2019-20 valgte at frasælge vores børsnoterede investeringer i en række olie- og gasproducenter og koncentrere aktieeksponeringen til to selskaber, Shell og TotalEnergies. Dette gjorde vi for at øge mulighederne for at udøve indflydelse som investor samtidig med, at vi fokuserede på selskaber, som var mest seriøse i deres arbejde med transition. I 2024 har PFA haft løbende dialog med Shell, og i begyndelsen af året deltog vi fysisk i selskabets bæredygtighedsstrategidag. PFA har over for selskabet (bl.a. ved fysisk deltagelse på selskabets generalforsamling i 2023) italesat behovet for tydelighed om Shell’s fremtidige CapEx til lavemissions-energiløsninger, og om hvilke tærskelværdier der anvendes for at sikre, at klimapåvirkningen begrænses ved ny udvinding af olie og gas. Vi havde forventet, at begge elementer ville fremgå mere tydeligt af selskabets opdaterede transitionsstrategi i første halvår 2024. På den baggrund har PFA i 2024 valgt at frasælge Shell.

Dialog om skattepraksis med medicinal- og teknologiselskaber

PFA tager afstand fra aggressiv skatteplanlægning og søger at forbedre skattepraksis blandt medicinal- og teknologiselskaber gennem det tematiske engagement-program Taxation '2.0' i samarbejde med PFA’s eksterne rådgiver og ligesindede investorer. Programmets formål er at forbedre udvalgte medicinal- og teknologiselskabers transparens bl.a. om praksis ift. skatteunddragelse, effektive skatteprocent og intern governance. Ved udgangen af 2022 havde selskaberne SAP, Biogen og eBay rykket sig mest iht. programmets formål med øget offentlig information. Skatteområdet har fået øget fokus internationalt - både med OECD’s aftale om 15% minimumsbeskatning for multinationale selskaber og EU’s direktiv om implementering af country-by-country skatterapportering. I 2023 har programmet fokuseret særligt på selskabernes lobbyaktivitet om lovforslag i Australien (country-by-country reporting). Programmet blev afsluttet i 2024 og har resulteret i forbedringer af selskabernes transparens og politikker vedr. skat (intern governance). Herunder har nogle indført skattepolitikker for første gang. 

Dialog om politik indenfor menneskerettigheder

PFA har haft dialog med og/eller sendt investorbreve til Blackstone, Hiscox, Charles Schwab og Great-West Lifeco om etablering af en eksplicit politik for menneskerettigheder på baggrund af en screening af investeringernes potentielle negative bæredygtighedsindvirkninger i 2023. To af selskaberne (Hiscox og Charles Schwab) har nu etableret politikker for overholdelse af menneskerettigheder.

Dialog om håndtering af vandforsyning

Vandkrisen er en global udfordring, der kræver lokale løsninger. Den stigende knaphed af ferskvandsressourcer er en økonomisk, social og miljømæssig samfundsrisiko verden over og en væsentlig problematik for selskaber. PFA søger derfor at forbedre håndtering og beskyttelse af vandforsyning blandt 18 selskaber gennem det tematiske engagement-program Localized Water Management i samarbejde med PFA’s eksterne rådgiver og ligesindede investorer. Programmet blev påbegyndt i 2020 med fokus på selskaber med operationer ved floden Tietê i Brasilien samt floden Vaal i Sydafrika. Programmet blev afsluttet i første kvartal 2023 og har resulteret i forbedringer af selskabernes vandhåndtering, herunder: vandforbrug og reduktionsmålsætninger herfor samt implementering af klimascenarieanalyser.  

Dialog med Bunge om afskovning

PFA gik i foråret 2022 i dialog med Bunge om risikoen for afskovning forbundet med selskabets sourcing af palmeolie og soja i Brasilien. Efter uddybende svar fra selskabet om deres praksisser for at mitigere afskovningsrisici forbundet med deres forretning - herunder tracking og monitorering af leverandører samt forpligtelse til afskovningsfrie leverandørkæder inden 2025 - er den PFA-drevne dialog for nuværende afsluttet uden yderligere handling. PFA vil dog følge Bunges udvikling løbende i samarbejde med vores eksterne rådgiver, der fortsætter dialogen med selskabet.

Dialog med Johnson & Johnson om produktsikkerhed

PFA er i samarbejde med vores eksterne rådgiver i dialog med selskabet Johnson & Johnson (J&J) om sager relateret til produktsikkerhed. I juli 2018 deltog PFA i et webinar afholdt af J&J, hvor virksomhedens compliance og kvalitetssikring blev uddybet. Derudover blev der præsenteret en ny fælles sikkerhedsstandard på tværs af koncernen. I november 2019 deltog PFA i et telefonmøde med J&J, hvor PFA fik indsigt i selskabets standpunkter ift. igangværende sagsanlæg angående talkumpulver, opioider og Risperdal. I april-maj 2020 har der været dialog om COVID-19, hvor PFA bl.a. forespurgte, hvordan J&J håndhævede sine stringente R&D-protokoller på trods af den hastighed, som en COVID-19 vaccine udvikles med. Mens selskabet søger endelige afgørelser på diverse søgsmål relateret til sagerne om produktsikkerhed, betragtes dialogen som afsluttet for nuværende. Vi ønsker, at selskabet i højere grad indarbejder sine erfaringer i sikkerhedsprotokoller og kontrolprocedurer, så de fremadrettet kan nedbringe risikoen for, at sager om produktsikkerhed opstår. På den måde kan selskabet reducere risikoen for, at forbrugere kommer til skade eller bliver syge, ligesom de kan minimere risikoen for nye søgsmål. Samtidig anbefales det, at selskabet udvikler retningslinjer for øget transparens om produktrelaterede data, så de kan sikre, at eventuelle observationspunkter om deres produkter kommunikeres til deres forbrugere tidligst muligt.

Dialog om TCFD-rapportering med Carrefour og Ahold Delhaize

PFA har siden 2021 - i samarbejde med en ekstern rådgiver og resten af investorerne i Nordic Engagement Cooperation (NEC) - været i dialog om TCFD-integration med Carrefour og Ahold Delhaize, der er blandt verdens største detailvirksomheder. TCFD, der står for ”Taskforce on Climate-related Financial Disclosures”, er et internationalt anerkendt rammeværktøj for integration og rapportering af klimarelaterede risici. PFA ønsker, at de selskaber, vi investerer i, følger anbefalingerne, idet manglende håndtering af klimarelaterede risici kan have negativ påvirkning på selskaber og dermed de værdipapirer, de udsteder. Dialogen med de to selskaber er nu afsluttet som følge af forbedringer i begge selskabers integration af anbefalingerne fra TCFD. Dertil har begge selskaber sat videnskabsbaserede reduktionsmål verificeret af Science-based Targets initiative (SBTi).

Dialog og investorbreve om tilslutning til Science-based Targets initiative samt håndtering af GHG-reduktioner på tværs af værdikæden blandt aktieselskaber, som indgår i PFA Klima Plus

PFA har i løbet af 2022 sendt breve til og/eller er gået i dialog med selskaber i PFA Klima Plus' aktieportefølje, som endnu ikke har tilsluttet sig Science Based Targets initiative (SBTi). SBTi er blandt de mest anerkendte initiativer til videnskabelig verificering af selskabers reduktionsmålsætninger, hvorfor tilslutning hertil er vigtig for PFA’s arbejde med at reducere CO2-aftrykket fra vores investeringsportefølje. Derudover har PFA kontaktet de selskaber i PFA Klima Plus' aktieportefølje, som allerede har fået verificeret deres reduktionsmålsætninger af SBTi, med henblik på at adressere reduktion af GHG-udledninger (greenhouse gasses) på tværs af værdikæden. Ligesom et selskabs forretningsmæssige aktiviteter er tæt forbundet med deres leverandører og kunder, afhænger selskabernes GHG-reduktioner ligeledes af værdikæden. Derfor er det vigtigt for PFA, at selskaberne går helhedsorienteret til deres reduktionsplaner. Samlet set kontaktede PFA 40 selskaber, herunder via investorbreve til 21 selskaber og dialoger med 19 selskaber.   

Tematisk dialog med ledende kakao- og chokoladeselskaber for at adressere børnearbejde

Det tematiske engagement-program Child Labour in Cocoa, der har omfattet dialog med syv ledende kakao- og chokoladeselskaber i samarbejde med PFA’s eksterne rådgiver og ligesindede investorer, blev afsluttet i sommeren 2022. Programmet har haft til formål at adressere børnearbejde i kakaoindustrien – et systemisk problem, der især er udbredt i Elfenbenskysten og Ghana. Som en del af programmet har PFA og ligesindede investorer skubbet på for at forbedre kontroller i værdikæden gennem Child Labour Monitoring and Remediation Systems (CLMRS). Til trods for at børnearbejde globalt set er stigende efter Coronakrisen, har seks ud af de syv selskaber nu implementeret CLMRS-systemer, der dækker over 50 pct. af deres leverandørkæder. 

Dialog med Danske Bank om ulovlige overførsler i bankens østeuropæiske filialer

Danske Bank har i perioden 2007-2015 gennemført ulovlige overførsler for kunder i bankens østeuropæiske filialer. Som sagen har udviklet sig, har PFA løbende spurgt ind til Danske Banks arbejde med at gennemgå tidligere risikofyldte overførsler og ressourceallokeringen til bankens anti-money laundering-processer. PFA har en klar forventning om, at banken vil fortsætte indsatsen for at skabe transparens om disse forhold. PFA anerkender, at banken har været igennem en transformation, og vi vil gerne fortsat være med til at rykke Danske Bank i den rigtige retning. Derfor har PFA støttet op om etableringen af en ny bestyrelse i Danske Bank, som kan skabe fokus på forretningen og på de vigtige relationer til investorer, kunder og samfundet. Danske Bank har i december 2022 accepteret at betale en milliardbøde til de amerikanske og danske myndigheder for hvidvaskskandalen. Vi følger fortsat sagen, men ser dialogen som afsluttet.  

Dialog med TotalEnergies om aktiviteter i Rusland

PFA tager stor afstand fra den helt uacceptable russiske aggression og krigsførelse i Ukraine og forventer, at de selskaber, vi har investeret i, overholder EU’s sanktioner mod Rusland og Bellarus. PFA har været i kritisk dialog med TotalEnergies, siden det i marts 2022 er kommet frem, at de har aktiviteter i Rusland via en række minoritetsposter i ikke-statsejede russiske olie/gasselskaber samt køb af olie/gas til primært det europæiske marked.

Historik for dialogen og PFA’s vurderinger:
-Marts 2022: Selskabet har nu fremlagt en plan for hurtigst muligt og senest ved udgangen af 2022 at stoppe med at købe olie fra Rusland og gradvist suspendere sine russiske aktiviteter. Meddelelsen om at stoppe med køb af olie senest ved udgangen af 2022 kom i uge 12 2022. 
- December 2022: Selskabet har stoppet køb af russisk olie og gradvist suspenderet sine russiske aktiviteter. TotalEnergies har fjernet selskabets to repræsentanter i bestyrelsen af Novatek, som er Ruslands største private gaseksportør. TotalEnergies har nedskrevet værdien af selskabets 19,4% minoritetspost i Novatek, men har ikke mulighed for at sælge sin ejerandel, fordi en af Novateks største aktionærer fremgår af vestlige sanktionslister.  

Dialog med Freeport McMoRan om miljømæssige problematikker ved selskabets minedrift

PFA er gået i dialog med Freeport for at få et indblik i selskabets praksis ift. de miljømæssige problematikker ved dets minedrift. Det gælder blandt andet brugen af River Tailings Disposal i Indonesien og samt problemer med vandforbrug i Chile. Med dialogen ønsker PFA at sikre, at selskabet gør en tilfredsstillende indsats for at beskytte omgivelser og miljø. 

Dialog med TotalEnergies om aktiviteter i Myanmar

PFA gik i kritisk dialog med TotalEnergies grundet deres aktiviteter i Myanmar, efter militærjuntaen afsatte landets leder Aung San Suu Kyi og den demokratisk valgte regering ved et militærkup i februar 2021. PFA tager afstand fra militærjuntaen og betragter situationen i Myanmar som alvorlig, hvorfor vi ønskede at afdække begrundelsen for og omfanget af TotalEnergies fortsatte tilstedeværelse. Herunder om relationen til Myanmar Oil & Gas Enterprise (MOGE) og TotalEnergies’ håndtering af risikoen for, at selskabet kunne understøtte militærjuntaen via forretningsaktiviteter i landet. 

Dialogen forløb som følger:

- I perioden fra maj til december 2021 havde PFA flere møder og anden korrespondance med TotalEnergies, hvor vi spurgte ind til deres vurdering og håndtering af den aktuelle situation i Myanmar. PFA gjorde sine bekymringer gældende og afkrævede en række svar. TotalEnergies anerkendte, at de stod i en udfordrende situation, som de ville forsøge at løse ved at lægge pres på styret. 

- Samtidig konsulterede PFA en NGO med ekspertviden om konflikten og de forholdsregler, som TotalEnergies havde taget for at vurdere selskabets handlinger. På baggrund af informationerne var PFA enige i, at TotalEnergies forholdsregler var fornuftige på kort sigt, samtidig med at udsigten til et længevarende militærstyre ville udfordre selskabets tilstedeværelse.

- I februar 2022 – et år efter militærstyrets overtagelse af magten - sendte TotalEnergies øverste ledelse et brev til PFA, hvoraf det fremgik, at selskabet trækker sig ud af sine aktiviteter i Myanmar grundet den uholdbare konklift og omverdenens (herunder PFA’s) forventninger. TotalEnergies solgte sin ejerandel af aktiviteterne til øvrige joint-venture selskaber, og TotalEnergies overdrog over det næste halvår deres operationelle aktiviteter i en struktureret proces under hensyn til de lokale medarbejdere.

- På den baggrund betragter PFA dialogen med selskabet om aktiviteterne i Myanmar som afsluttet. PFA har fortsat dialog med TotalEnergies vedrørende selskabets grønne omstilling, som vi følger tæt.

Dialog med Rio Tinto om krænkelser af oprindelige folks rettigheder

I løbet af årene har Rio Tinto haft flere sager om krænkelser af det oprindelige folks rettigheder. I 2020 blev selskabet involveret i endnu en sag, da selskabet i forbindelse med udvidelse af en jernmalmsmine ødelagde to hellige sites for aboriginere i Australien. Sagen har ført til, at tre medlemmer af Rio Tinto´s ledelse, heriblandt selskabets adm. direktør, er blevet afskediget. Formålet med dialogen er at få selskabet til at kompensere den berørte befolkningsgruppe. Derudover skal Rio Tinto sikre, at deres team for samfundsrelationer er fuldt integreret i deres operationer, så det sikres, at alle operationelle beslutninger tages i forenelighed med lokalsamfund, så lignende hændelser ikke sker i fremtiden. 

Dialog med Macquarie om snyd med udbytteskat

PFA har siden 2018 været i dialog med Macquarie efter deres snyd med udbytte skat blev offentliggjort. PFA fortsætter den kritiske dialog med Macquarie om udbytteskatte-sagen, og har besluttet ikke at indgå i nye samarbejder med Macquarie, før vi er kommet til bunds i de præcise fakta i sagen, og udfaldet af dette vil bl.a. blive afgørende for, om vi kommer til at lave nye forretninger med dem. PFA afventer bl.a. udfaldet af en igangværende retssag i Tyskland mod Macquarie, før beslutningen genovervejes. Et standpunkt PFA deler med både ATP og PKA. 

Dialog med Samsung Electronics om korruptionsanklager

PFA’s eksterne forvalter, der har investeret i selskabet, har været i kontakt med selskabets ledelse for at adressere den manglende transparens og anklagerne om korruption. Samsung Electronics har igangsat tiltag for at forbedre deres governance, og PFA vil sammen med den eksterne forvalter følge sagen.

  
Udvalgte afsluttede initiativer:

 

Investorbreve til amerikanske banker om finansiering af fossile brændstoffer

PFA har som opfølgende handling efter stemmeafgivelse ved seks amerikanske bankers generalforsamlinger i foråret 2022 sendt breve med vores hovedbudskaber til de pågældende banker (JP Morgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs Group, Wells Fargo & CO, Bank of America samt Citigroup) om deres politikker for finansiering af fossile brændstoffer. PFA stemte ikke for aktionærforslagene om bankernes politikker for fossil finansiering, fordi disse dikterede stop med al finansiering af olie/gas sektoren inden for indeværende år. Et pludseligt stop ville være uhensigtsmæssigt for forsyningssikkerheden, afhængighed af russisk olie og gas samt for banken, hvori pensionsmidlerne er investeret. Mens vi ikke ønsker at pålægge selskabers ledelse meget restriktive rammer gennem aktionærforslag, ser vi investorbreve som en god mulighed for at give vores mening til kende om selskabers retning.  

Frasalg af Anta Sports på grund af menneskerettigheder

Anta Sports trak sig fra Better Cotton Initiative (BCI) for at fortsætte med at købe bomuld fra Xinjiang i Kina på trods af udbredt bekymring om brud på menneskerettigheder. PFA kontaktede på den baggrund selskabet og spurgte direkte til disse krænkelser. Som konsekvens af manglende respons og de høje bæredygtighedsrisici forbundet med selskabet frasolgte PFA investeringen i selskabet i 2022.