Trumps
toldsatser bag historisk urolig april

PFA Pension

Artikel
Maj 2025

USA har med Trump ved roret taget hul på en mere isolationistisk og enerådig kurs, som indtil nu er blevet modtaget med skepsis på aktiemarkederne. Det gælder også i PFA, hvor vi har reduceret vores amerikanske aktieovervægt og eksponering til den amerikanske dollar. Dette har hjulpet med at reducere det negative afkast fra de amerikanske aktier, som har haft en turbulent april med store ugentlige udsving.

Mens USA tidligere blev betragtet som en tryg havn og en garant for stabile handelspolitiske spilleregler, er landet med Trump ved roret mere blevet en kilde til global uro. Det påvirker især det amerikanske aktiemarked negativt, og derfor har vi i PFA i starten af april frasolgt amerikanske aktier (S&P 500) og hjemtaget nogle af de kursgevinster, der blev skabt i starten af året. Den mere forsigtige tilgang til aktierisiko afspejler den nuværende urolige stemning, som sandsynligvis vil vare en tid endnu.

Befrielsesdagen blev 'fejret' med enorme aktiefald

Trumps nye og skærpede handelspolitiske kurs blev for alvor skudt i gang, da han på den såkaldte "Liberation Day" den 2. april indførte toldsatser over for det meste af verden. Selvom Trumps forkærlighed for told var velkendt, kom størrelsen på toldsatserne bag på de fleste, inkl. aktiemarkederne, som oplevede nogle rekordstore fald i de efterfølgende dage. Trumps toldudmeldinger svækkede også den amerikanske dollar, ligesom kursen på de amerikanske statsobligationer dykkede. Særligt det sidste blev modtaget med bekymring, da amerikanske statsobligationer normalt stiger, når aktierne falder. At dette ikke skete, er derfor et tydeligt tegn på en markant faldende tillid til USA. Dette er dårlige nyheder for Trumps ambition om at reducere statsgælden, da den svigtende tillid fører til stigende renter og en større gældsbyrde. 

Netop uroen omkring de amerikanske statsobligationer var ifølge mange iagttagere også den primære årsag til, at Trump allerede den 9. april besluttede at sætte en del af toldsatserne på pause i en midlertidig periode på 90 dage. Dette har sammen med andre mere forsonlige udmeldinger fået aktierne til at stige igen i sidste halvdel af april. Det betyder, at det negative afkast fra globale aktieindeks er reduceret til -0,9 procent for i år, mens det amerikanske aktieindeks, S&P 500, er nede med -5,3 procent år-til-dato.

Det er dog stadig stor usikkerhed om økonomien, da toldpausen er som nævnt kun er midlertidig. Den omfatter heller ikke Kina, som pt. er USA's tredjestørste handelspartner. USA har aktuelt indført en told på 145 procent over for Kina, som har svaret igen med en told på 124 procent over for USA. Begge parter har dog måttet erkende deres afhængighed af hinanden, og USA har set sig nødsaget til at undtage bl.a. elektronik og bilkomponenter fra den højere toldsats, mens Kina omvendt har undtaget medicin og gødning. USA er mere afhængige af Kina, og deres import af kinesiske varer overstiger i høj grad kinesisk import af amerikanske varer. Omkostningerne for begge lande er høje, og der er pt. meldinger om, at forhandlinger mellem de to lande så småt er gået i gang. Vi forventer dog ikke, at toldsatserne forsvinder, men selv en halvering vil være velkommen for begge landes økonomier.

Risiko for recession er steget, men det kan stadig undgås

Hvis der ikke sker en opblødning i handelskontroversen med Kina, eller de annoncerede toldsatser fra 2. april træder i kraft igen den 9. juli (efter de 90 dage), vil det have stor påvirkning på profitmarginer og omkostningsstyring i virksomhederne. Hertil kommer, at den verserende usikkerhed om fremtiden i sig selv mindsker både forbrugslysten og virksomhedernes investeringslyst. Det betyder, at recessionsrisikoen er øget markant. PFA's vurdering er dog, at vi undgår en recession, så længe Trumps høje gengældelses-toldsatser ikke bliver en realitet, men enten droppes eller lander tættere på Trumps basistold på 10 procent (bortset fra de toldsatser, der er pålagt f.eks. stål og aluminium samt biler mv.). Sker dette, forventer vi en nedgang i væksten på mellem ca. 0,5 til 1 procentpoint, afhængig af det konkrete udfald. 

Uanset, hvordan det ender med toldsatserne, ser deglobaliseringen dog ud til at være en vedvarende trend, som vil have langvarige konsekvenser og føre til en mere fragmenteret global økonomi, hvor lande forsøger at reducere afhængigheden af USA og til dels Kina. Det ser vi fx allerede med Europa, som samtidig med at fortsætte forhandlingerne med USA, søger handel med ikke-amerikanske lande som Canada og Indien. Ligeledes forsøger man også at fjerne friktioner og styrke handelsforbindelser internt i EU.

Blandende udsigter for aktieafkastet

Mens deglobaliseringen på kort og mellemlang sigt kan øge virksomhedernes omkostninger og dermed være inflationær og vækstnegativ, er der andre udviklinger, som kan trække i modsat retning. Blandt andet har både den amerikanske og europæiske centralbank meldt sig klar til at understøtte økonomien med rentesænkninger. Herudover har Trump stadig til gode at sætte handling bag sine mere vækstpositive valgløfter om skattelettelser og deregulering. Skattelettelser kan stimulere forbrug og øge købekraften hos forbrugerne, hvilket kan føre til øget økonomisk vækst og potentielt styrke aktiemarkederne. En vellykket skattereform kan også forbedre investorernes tillid til den amerikanske økonomi, hvilket kan føre til øget kapitaltilstrømning og investering. Dette kan tilsammen give markederne et løft.

Den endelige effekt vil dog afhænge af reformens omfang, implementering og den generelle politiske og økonomiske kontekst. Omvendt vil en ufinansieret skattereform kunne skabe skepsis om holdbarheden af de offentlige finanser, hvilket kan presse renten op og påvirke væksten negativt.

Afkast i PFA's investeringsprofiler

Alle PFA's investeringsprofiler har leveret negative afkast i april. Profiler med flest obligationer og obligationslignende investeringer har givet et mindre negativt afkast, mens afkastet for profiler med flest aktier og aktielignende investeringer er trukket mere ned.

Vores aktieinvesteringer leverede et negativt afkast på -0,4 procent i april (-3,3 procent år-til-dato), da både globale og danske aktier trak ned.

Investeringerne i obligationer leverede et positivt afkast på 0,9 procent i april (1,5 procent år-til-dato). Siden årets start er det især udenlandske obligationer, herunder amerikanske og kreditobligationer, der har løftet afkastet som følge af rentefald, mens vores danske obligationer har trukket ned på grund af rentestigninger.

Investeringerne i ejendomme leverede et negativt afkast på -0,9 procent i april (-2,3 procent år-til-dato), hvilket hovedsageligt skyldes negative værdireguleringer i vores udenlandske ejendomme. Alle profilerne i vores klimafokuserede pensionsløsning, PFA Klima Plus, har også leveret negative afkast i april. Aktieinvesteringerne i Klima Plus har klaret sig en smule bedre end i PFA Plus, da der ikke er lige så mange danske aktier. Dog trækker Private Equity i Klima Plus mere ned end i PFA Plus, hvilket betyder at afkastet i klimaprofilerne Middel og Høj er en lille smule lavere.

Ejendomsinvesteringerne i Klima Plus har leveret et positivt afkast år til dato, da disse er koncentreret i danske erhvervsejendomme, som har haft en positiv udvikling.

 


  

video

Kom med på vores næste webinar

Her stiller vi skarpt på situationen på de finansielle markeder og supplerer løbende med aktuelle emner, der har betydning for din opsparing og for afkastet.

Vi vælger emnerne ud fra, hvad der foregår i verden omkring os – og hvad der er aktuelt på det tidspunkt, vi afholder webinaret. Derfor kan temaerne blive ændret løbende.

graf

Vil du holde dig opdateret?

Vi har samlet alt det, vi ved om investering ét sted.
Her holder vi dig løbende opdateret med seneste nyt, fx i form af artikler og videoer.

Gå til universet og følg med i de nyeste tendenser på investeringsområdet, som kan være relevante for dig og din opsparing.