Hop til indhold

Aktier på rutsjetur:

Tiden er din bedste ven

PFA Pension

PFA Indsigt
Juli 2025

Investeringer i aktiemarkederne kan sende afkastet på en voldsom rutsjetur – som vi allerede har set i første halvdel af 2025. Men heldigvis er tiden din bedste ven. PFA’s kig i historiebøgerne viser, at man sjældent behøver at holde aktier i mange år for at være nogenlunde sikker på et positivt afkast.

Man kan godt få svedige håndflader, hvis man følger sin opsparing dagligt – især hvis den er tungt investeret i aktier. Det har vi set i 2025, hvor især amerikanske aktier har taget en ordentlig rutsjetur.

Havde du fx investeret 100.000 kr. i amerikanske aktier ved årsskiftet, ville din opsparing undervejs være faldet til 80.300 kr., men her i slutningen af juni være godt på vej tilbage med en værdi på 93.600 kr. Og var det ikke for den markante svækkelse af dollaren, ville man have været i et lille plus.

Risiko og tid går hånd i hånd

Den store op- og nedgang i aktiekurserne gør, at mange ser aktier som højrisiko. Men det er en sandhed med modifikationer. Risikoen afhænger nemlig i høj grad af, hvor lang tidshorisont man har, forklarer PFA’s chefstrateg Tine Choi Danielsen, som har kigget nærmere på den historiske udvikling.

”Vi har faktisk kun fundet én periode i nyere tid, hvor det amerikanske S&P 500-aktieindeks har givet negativt afkast over en rullende periode på ti år. Det var omkring årtusindeskiftet, hvor man ville have købt aktier omkring toppen af IT-boblen og små 10 år senere blive ramt af finanskrisen. Ellers skal vi tilbage til børskrakket i 1929, hvor man måtte vente 15 år på at indhente det tabte,” siger hun.

Ser man på længere tidshorisonter, har aktier derfor været en stabil kilde til positive afkast. De stiger kort sagt mere, end de falder – og nogle gange går det endda stærkt.


"Hvis man har sparet op i mere end ti år, er der god sandsynlighed for, at man har fordoblet sin opsparing alene på grund af afkastet – især hvis man primært har investeret i aktier."


”Hvis man har sparet op i mere end ti år, er der god sandsynlighed for, at man har fordoblet sin opsparing alene på grund af afkastet – især hvis man primært har investeret i aktier. Men det kan også ske hurtigere. Investerede man i S&P 500-aktieindekset i marts 2020, hvor corona-frygten havde sendt aktier på en dyb nedtur, kunne man have fordoblet sin investering på blot halvandet år,” siger Tine Choi Danielsen.

Ifølge chefstrategen skal vi tilbage til juli 1932 for at finde det hurtigste aktiecomeback. Her kunne investorer glæde sig over at få fordoblet deres formue på blot to måneder. 

Tid er vigtigere end timing: PFA’s kunder har fået flere aktier

De færreste rammer plet og formår at købe på bunden og sælge på toppen. Derfor anbefaler PFA også, at man generelt fokuserer mere på tid end timing. Jo længere tid man er investeret, desto større chance har man for at få del i de gode perioder. Historikken viser, at amerikanske aktier i gennemsnit har fordoblet en investering på 6,5 år over de seneste 98 år – dog med store udsving undervejs.

Det langsigtede perspektiv ligger også bag, at PFA ved årsskiftet omlagde kundernes opsparing til nye og mere aktietunge investeringsprofiler.

”Vores analyser viser, at en højere andel aktier over tid skaber bedre afkast og dermed større økonomisk tryghed for kunderne. Til gengæld må man så leve med nogle lidt større udsving undervejs, men det er prisen for, at opsparingen kan vokse mest muligt,” siger Tine Choi Danielsen.

Hun minder om, at PFA gradvis nedtrapper kundernes aktieandel lige før og efter pensionsalderen, så risikoen bliver mindre, netop når man skal bruge af opsparingen og er mere sårbar overfor store udsving. 

PFA leverer positive afkast trods et halvår med toldkrig og valutauro

PFA har leveret positive afkast i alle investeringsprofiler trods et første halvår med handelspolitik uro, bekymringer om statsgæld og geopolitiske konflikter. De positive afkastresultater skyldes bl.a. at PFA har haft en god hånd med at styre aktie- og valutarisikoen. Det bliver også vigtigt i resten af året, hvor PFA ser gode muligheder for positive afkast, selvom uroen fra første halvår godt kan blusse op igen.

Første halvår af 2025 har været præget af stor usikkerhed og uforudsigelighed, som har sendt aktiemarkederne på nogle kraftige rutsjeture. Især Trumps handelspolitik, krigen i Mellemøsten og debatten om den amerikanske statsgæld og centralbankens uafhængighed har i perioder sendt aktierne ned. Justeringer i den politiske kurs og en generel robust økonomisk vækst har dog reduceret bekymringerne, og aktiekurserne endte halvåret med små plusser.

De små plusser skal dog ses i lyset af en generel svækkelse af den amerikanske dollar, som har en negativ effekt, når afkastene omregnes til danske kroner. Det globale aktieindeks steg således med 6,7 procent i lokal valuta, men omregnet til danske kroner faldt det med -3,1 %. Dette skyldes blandt andet, at de amerikanske aktier blev trukket ned af en 12 procents svækkelse af dollaren.

I løbet af første halvår har PFA reduceret andelen af amerikanske aktier og hjemtaget nogle af de kursgevinster, der blev skabt i årets begyndelse. Derudover har vi solgt vores amerikanske statsobligationer og købt europæiske obligationer samt reduceret eksponeringen til den amerikanske dollar. Disse tiltag har samlet set bidraget positivt til vores afkast og betyder, at alle vores investeringsprofiler har leveret positive afkast i første halvår.

Hør mere i filmen, hvor PFA’s investeringsdirektør, Kasper A. Lorenzen, fortæller mere om afkastet i årets første halvår.

Handelskonflikter aftaget, men ikke afsluttet

Ved indgangen til andet halvår er fokus fortsat rettet mod handelspolitik, offentlige finanser og geopolitik.

Der er stadig stor usikkerhed om, hvor USA’s toldsatser lander, når fristen for en aftale udløber den 9. juli. EU kan muligvis acceptere en aftale, der minder om den britiske, med en fast toldsats på 10 procent og kvoter for visse varegrupper. Men givet EU’s store handelsoverskud er det langt fra sikkert, at Trump vil acceptere dette. Samtidig er amerikanerne utilfredse med flere EU-landes beskatning af digitale tjenester, som især rammer store tech-selskaber. Trump har truet med at hæve toldsatserne over for Europa til 50 %, hvis europæerne ikke giver sig i forhandlingerne, men han har også besluttet at forlænge fristen.

Ud over de direkte konsekvenser for stemningen på aktiemarkedet har toldsatserne også betydning for både væksten og inflationen. Usikkerheden har medført et fald i investeringslysten, hvilket påvirker væksten negativt. Bekymringer om stigende priser som følge af de nuværende forhøjede toldsatser har endnu kun slået igennem i beskedent omfang.

Den amerikanske centralbank står over for et dilemma om renteniveauet, hvor risikoen for aftagende vækst og højere arbejdsløshed skal vejes op mod risikoen for stigende inflation. Aktuelt ser det ud til, at banken senere på året er klar til at reducere renten, men dette kan ske tidligere, hvis toldsatserne ikke slår igennem på priserne, eller hvis lavere vækst svækker arbejdsmarkedet. 

PFA forventer positive afkast på trods at urolig verden

Mens de handelspolitiske konflikter også i det resterende år kan påvirke væksten negativt, kan den til gengæld få medvind fra af en rundhåndet finanspolitik. Både i USA og Tyskland er der lagt op til lånefinansierede lempelser i finanslovene, som bliver implementeret allerede i år. Især i USA kan det dog ende med at blive et tveægget sværd, da lempelserne ifølge forventningerne vil forværre det store offentlige budgetunderskud. Det kan øge presset på de lange renter og herved skabe markedsuro.

I PFA vurderer vi, at toldsatserne – bortset fra de højere satser på stål, aluminium, biler mv. – sandsynligvis vil lande tættere på Trumps basistold på 10 procent end på de høje gengældelsestoldsatser, som han har truet med. Hvis dette sker, forventer vi, at væksten i både USA og Europa vil forblive positiv, men aftage med mellem 0,5 og 1 procentpoint, afhængigt af de konkrete handelsaftaler.

Den lavere vækst vil sandsynligvis bane vejen for, at både den amerikanske og den europæiske centralbank kan sænke renten i løbet af andet halvår. I aktiemarkedet kan lavere renter og udsigten til lempelig finanspolitik kompensere for en midlertidig nedgang i væksten. Vi forventer derfor, at aktiekurserne kan stige med 0-10 procent over de næste 12 måneder.

Når det er sagt, befinder vi os fortsat i en meget urolig globalpolitisk situation. Handelskrigen kan blusse op igen, og den anspændte situation i Mellemøsten har øget risikoen for stigende oliepriser, inflation og renter. Derfor har vi ved indgangen til andet halvår bevaret en reduceret aktierisiko.

Positive afkast i alle investeringsprofiler

Alle PFA's investeringsprofiler har leveret positive afkast i første halvår, og disse blev yderligere udbygget i juni. Profiler med flest aktier og aktielignende investeringer har givet et højere afkast, mens profiler med flest obligationer og obligationslignende investeringer har givet lavere afkast.

Afkastet er blevet løftet af, at PFA har reduceret eksponeringen til den faldende dollar, samtidig med at kundekapitalen – PFA’s risiko- og overskudsdeling med kunderne – har bidraget positivt.

Afkast for PFA Plus profiler i 2025 (pr. 30/06)

 

 
Afkastet for PFA Plus er inklusiv forventet forrentning af Individuel KundeKapital.
Forudsætter at en del af opsparing og indbetaling til opsparing er i Individuel KundeKapital. Læs mere her
 

Afkast for PFA Klima Plus profiler i 2025 (pr. 30/06)

 

  
Afkastet for PFA Klima Plus er inklusiv forventet forrentning af Individuel KundeKapital.
Forudsætter at en del af opsparing og indbetaling til opsparing er i Individuel KundeKapital. Læs mere her

 
Vores aktie- og aktielignende investeringer leverede et positivt afkast på 2,1 procent i første halvår, inklusive valutaafdækning. Globale aktier og private equity leverede afkast på over 3,5 %, mens kursfald på danske aktier trak negativt ned.

Investeringerne i obligationer leverede et positivt afkast på 2,2 procent i første halvår. Udenlandske obligationer – herunder stats- og kreditobligationer – har løftet afkastet som følge af små rentefald, mens danske obligationer har leveret lavere afkast på grund af rentestigninger.

Investeringerne i ejendomme leverede et negativt afkast på -3,0 procent i første halvår, hvilket hovedsageligt skyldes negative værdireguleringer i vores udenlandske ejendomme.

Alle profiler i vores klimafokuserede pensionsløsning, PFA Klima Plus, har også leveret positive afkast i første halvår. Aktieinvesteringerne i Klima Plus har klaret sig en smule bedre end i PFA Plus, da der ikke er lige så mange danske aktier. Dog trækker private equity i Klima Plus mere ned end i PFA Plus, hvilket betyder, at afkastet i profilerne Middel og Høj er en smule lavere.

Ejendomsinvesteringerne i Klima Plus har leveret et positivt afkast år til dato, da disse er koncentreret i danske erhvervsejendomme, som har haft en positiv udvikling. Derfor har Lav-profilen i Klima Plus haft et højere afkast end Høj-profilen, og den har også klaret sig bedre end samme profil i PFA Plus.

Globale aktiekurser faldt med over 10 procent i starten af april, da Trump annoncerede høje toldsatser over for resten af verden. Aktierne har siden indhentet det tabte og lidt til, efter Trump udskød toldsatserne, og økonomiske nøgletal pegede på moderat økonomisk vækst. Set fra dansk perspektiv er aktieudviklingen dog stadig negativ, da den danske krone er blevet styrket markant over for den amerikanske dollar siden februar.

video

Kom med på vores næste webinar

Her stiller vi skarpt på situationen på de finansielle markeder og supplerer løbende med aktuelle emner, der har betydning for din opsparing og for afkastet.

Vi vælger emnerne ud fra, hvad der foregår i verden omkring os – og hvad der er aktuelt på det tidspunkt, vi afholder webinaret. Derfor kan temaerne blive ændret løbende.

graf

Vil du holde dig opdateret?

Vi har samlet alt det, vi ved om investering ét sted.
Her holder vi dig løbende opdateret med seneste nyt, fx i form af artikler og videoer.

Gå til universet og følg med i de nyeste tendenser på investeringsområdet, som kan være relevante for dig og din opsparing.  

PFA Indsigt


Ansvarshavende redaktør
PFA Indsigt: Kasper Ahrndt Lorenzen

PFA Indsigt er udarbejdet af PFA Pension (herefter PFA) og fortæller om vores forventninger til markederne og den økonomiske udvikling. Publikationen er alene et udtryk for vores professionelle vurdering, som kan vise sig at være forkert, da økonomi er en størrelse med mange ubekendte og en kompleks dynamik, som gør den vanskelig at spå om.

Publikationen er kun udviklet til orientering og ikke som investeringsrådgivning. PFA kan derfor ikke tage ansvar, hvis der foretages investeringer på baggrund af indholdet. Er der behov for rådgivning, anbefaler vi i stedet at tage kontakt til en investeringsrådgiver.