PFA ekskluderer lande, der enten er underlagt internationale sanktioner, eller som PFA har vurderet som ikke-investeringsegnede. Herudover kan PFA i sin forvaltning fravælge landes statsobligationer ud fra bæredygtighedsrisici, såsom lavt udviklet demokrati eller sårbarhed overfor korruption.
PFA tager udgangspunkt i den udenrigspolitiske linje, som Danmark og EU sætter. Derudover screener PFA løbende statsobligationer ud fra EU’s Principal Adverse Impacts (PAI)-indikatorer for at vurdere og følge udviklingen indenfor bæredygtighedsfaktorer. De obligatoriske PAI-indikatorer, som er relevante for statsobligationer, indbefatter fx hensyn til landes drivhusgasintensitet, og om de overholder sociale rettigheder og lovgivningsmæssigt lever op til internationale traktater, konventioner samt FN-principper.
Hvis et ekskluderet land på ny skal inkluderes som investeringsegnet, forudsætter det som minimum, at de kritisable forhold, som PFA har identificeret, er væsentlig forbedret, og at det kan dokumenteres.