Aktivt ejerskab

PFA er en aktiv ejer, som tager ansvar for udviklingen i de selskaber, vi investerer i.

Vi tager ansvar for vores investeringer

I PFA er vi aktive ejere, som ønsker at påvirke de selskaber, vi investerer i, i en ansvarlig retning. Målet er at reducere bæredygtighedsrisici1 forbundet med selskaberne til gavn for både samfundet, selskabernes egen langsigtede værdiskabelse, og i sidste ende afkastet på vores kunders pensionsopsparing. 

PFA udøver primært aktivt ejerskab ved at gøre brug af de rettigheder, vi har som investor. Og vi prioriterer indsatsen hvor PFA’s størrelse og investeringskapacitet giver bedst mulighed for at påvirke selskaberne. PFA forvalter langt størstedelen af vores samlede investeringer internt i koncernen, som giver gode forudsætninger for at omsætte vores investeringer til indflydelse.

PFA har dialog med de selskaber, vi investerer i, om klima- og miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige forhold (også kaldet ESG-faktorer), hvor vi vurderer, at det er muligt og nødvendigt at påvirke selskabet, og vi stemmer på selskabernes generalforsamlinger. Dialogen med selskabernes ledelse og anvendelse af stemmerettigheder er de primære redskaber, men der er flere muligheder. Vi forsøger at anvende den mest effektive fremgangsmåde, men den kan variere alt efter, om der f.eks. er tale om et stort internationalt børsnoteret selskab eller en mindre unoteret virksomhed. Det kan også være af stor betydning, om PFA agerer alene eller i samarbejde med andre.     

 
1Bæredygtighedsrisici forstås som miljømæssige, sociale eller ledelsesmæssige begivenheder eller omstændigheder, som, hvis de indtræffer, kan have væsentlig negativ indvirkning på værdien af PFA’s investeringer.

Vi overvåger og screener løbende vores investeringer og indgår på baggrund heraf i dialog med selskaber. Dialogen med selskaberne sker både proaktivt eller reaktivt: 

PFA fører proaktiv dialog med udvalgte selskaber, hvor vi søger at påvirke selskabet til at ændre forretningsmodel og/eller adfærd for at reducere selskabets bæredygtighedsrisici, før de bliver et problem. 
De relevante selskaber har således ikke ageret i strid med PFA’s politik for ansvarlige investeringer og aktivt ejerskab. PFA går derimod i dialog med selskabet om bæredygtighedskritiske emner, som PFA mener er relevante for at styrke selskabernes langsigtede værdiskabelse og herved også afkastet til PFA’s kunder. Proaktive dialoger kan både tage form af dybdegående og længerevarende dialoger med enkelte selskaber om flere ESG-forhold eller være af mere tematisk karakter og målrettet flere selskaber. Sidstnævnte kan eksempelvis komme til udtryk ved, at PFA indgår i dialog specifikt om tilslutning til Science-based Targets initative (SBTi) med de selskaber, der bidrager mest til investeringsporteføljens CO2-aftryk. 

 

 

Reaktiv dialog sker på baggrund af brud eller mistanke om brud på de internationale normer, standarder og principper, som PFA’s Politik for ansvarlige investeringer og aktivt ejerskab beror på. Formålet med den reaktive dialog er at afklare den konkrete kontrovers og få de selskaber, vi investerer i, til at implementere politikker, strategier og konkrete processer, så lignende hændelser undgås i fremtiden.  

Reaktive og proaktive dialoger kan enten være drevet af PFA eller ske i samarbejde med andre.

I 2024 havde PFA dialog med i alt 133 selskaber – herunder proaktiv dialog med 86 selskaber og reaktiv dialog med 47 selskaber – enten drevet direkte af PFA, i samarbejde med ligesindede investorer eller en ekstern rådgiver.

PFA har sat mål om at indgå i klimadialog med minimum 50 af de største drivhusgasudledere i porteføljen samt at indgå i dialog med 50 selskaber om naturrelaterede emner i senest 2025. Du kan læse mere om vores indsats indenfor grøn omstilling her
 

Stemmeafgivelse på selskabets generalforsamling er det mest direkte og regulerede redskab, som aktionærer besidder for påvirkning af et selskabs ledelse. PFA følger med i ledelsen af de selskaber, der investeres i, og bidrager via anvendelsen af vores stemmerettigheder som aktionær til at sikre en værdiskabende og bæredygtig kurs i de givne selskaber. Vi stemmer på generalforsamlinger for børsnoterede danske og udenlandske selskaber i produkterne ”PFA Investerer”, ”PFA Fleksibel” og fonde, som PFA forvalter i ”Du Investerer”. Vi prioriterer herunder særligt at omsætte vores ejerskab til indflydelse, f.eks. ved at stille og/eller stemme for aktionærforslag, stemme imod bestyrelsesmedlemmer, fysisk deltagelse eller offentliggørelse af stemmerationaler, på de generalforsamlinger, hvor vigtigheden af vores engagement er størst.  

 

PFA anser som udgangspunkt ikke eksklusion og frasalg som en konstruktiv og langsigtet løsning, da man som investor dermed fraskriver sig muligheden for at påvirke selskaberne. Frem for eksklusion ønsker PFA derfor som udgangspunkt at udøve aktivt ejerskab med henblik på at skabe forbedring – vi vil kort sagt hellere være investeret i en transition end at vente på, at den er sket. PFA’s eventuelle frasalg eller eksklusion af selskaber beror på en vurdering af, om det i tilstrækkelig grad er muligt at ændre selskabets adfærd og derigennem reducere eksponeringen mod bæredygtighedsrisici, der kan påvirke værdien af selskabet negativt. Derudover ekskluderer vi klimarelaterede højrisikoaktiviteter, kontroversielle våben og selskaber, der systematisk og regelmæssigt overtræder de internationale normer, standarder og principper, som PFA’s Politik for ansvarlige investeringer og aktivt ejerskab tager udgangspunkt i.  

 

Som aktiv ejer kan PFA gennem dialog, aktionærforslag og stemmeafgivelse true med at blive. Vi er ikke bange for at eskalere indsatsen med de selskaber, vi er investeret i, og vil i udgangspunktet altid søge indflydelse frem for frasalg. Vi omsætter grundlæggende vores investeringer til indflydelse overfor selskaber gennem:

  • Dialog, som enten kan være proaktiv med henblik på forbedring af ESG-risikostyring eller reaktiv på baggrund af kontroverser eller normbrud. 
  • Aktionærforslag som kan stilles alene eller i samarbejde med andre aktionærer – samt offentliggøre rationalerne herfor er en anden måde, hvorpå PFA kan presse på for forbedringer på et specifikt ESG-område. 
  • Stemmeafgivelse på generalforsamlinger, fx ved at stemme for aktionærforslag, stemme imod bestyrelsesmedlemmer og selskabsledelsens agendapunkter, deltage fysisk og stille spørgsmål på generalforsamlingen, oplyse selskabsledelsen om PFA’s stemmerationaler samt offentliggøre disse før/efter generalforsamlingen for at opfordre ligesindede aktionærer til at stemme på linje med PFA. 
 
 

Få dialoger er ens, hvorfor eskalation gennem f.eks. aktionærforslag eller stemmeafgivelse imod selskabets bestyrelsesmedlemmer ved manglende fremdrift altid sker på baggrund af en individuel vurdering. Hvis indsatsen på trods af flere eskalationstiltag ender med frasalg, fordi der ikke er udsigt til forbedring gennem PFA’s indsatser som aktiv ejer, er det uden for vores kontrol, hvem der overtager ejerskabet, og der er risiko for, at det vil være mindre progressive investorer. PFA’s tilgang til eskalation af vores indsatser som aktiv ejer bygger derfor på en opfattelse af, at der er størst mulighed for indflydelse gennem dialog, aktionærforslag og stemmeafgivelse. Selvom et frasalg kan sende et signal til det pågældende selskab og markedet, så frasiger man sig som investor også muligheden for direkte indflydelse.

Internationalt investorsamarbejde om dialog

PFA fører både dialog på egen hånd og i samarbejde med andre investorer og samarbejdspartnere.

PFA er fx en aktiv part i det investordrevne initiativ Climate Action 100+, der har til formål at samle en række af de største internationale investorer om det fælles mål at sikre, at verdens største udledere af drivhusgasser tager del i den grønne omstilling. 

 

PFA er ligeledes en aktiv deltager i initiativet Nature Action 100, hvis formål er at samle globale investorer om at gå i dialog med de selskaber i verden, som er mest afhængige af og har størst påvirkning på naturen. 

 

Vi er også en central aktør i investorsamarbejdet Nordic Engagement Cooperation (NEC), som udover PFA består af Folksam fra Sverige og Ilmarinen fra Finland. NEC samarbejder om en fælles aktiv ejerskabsdialog med selskaber, hvor alle tre er investorer, og hvor der er klima-/miljømæssige, sociale eller ledelsesmæssige udfordringer. Herunder er der et stigende strategisk fokus på menneskerettigheder.